Back to Top

Τα πλαστικά μπουκάλια βλάπτουν την υγεία μας


Τα πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν νερό, χυμό, γάλα κ.α. είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία μας, ειδικά αν αυτά ξαναγεμίζονται. Οι χημικές ουσίες που περιέχει το πλαστικό μπορεί να διαρρεύσουν στο περιεχόμενό τους αν το μπουκάλι εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι εν λόγω ουσίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς άλλες είναι καρκινογόνες, και άλλες συνδέονται άμεσα με αναπαραγωγικά προβλήματα.

Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού, έχουν πάνω τους την ένδειξη «1». Αυτό σημαίνει είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο. Πολλές πλαστικές φιάλες έχουν επίσης την ένδειξη «3», που σημαίνει πως είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν και άλλες επικίνδυνες ασθένειες, μέσω εντερικών ιών. Τέλος, δεν ενδείκνυται η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών, καθώς εκτός των προαναφερθέντων, τα μπουκάλια αυτά είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικές εστίες ανάπτυξης βακτηρίων. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) μάλιστα, τονίζουν ότι συχνά τα βακτήρια ευδοκιμούν ευκολότερα σε πλαστικές φιάλες.

Πηγές: https://www.pexels.com/photo/clear-plastic-bottle-with-blue-lid-7767813/