Back to Top

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο της νεότητας

Το γονίδιο που θα χαρίζει υγεία μέχρι τα 120 μας χρόνια φαίνεται πως ανακάλυψε η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και απομόνωσαν σε τρία διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου, 30 γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία γήρανσης ενός οργανισμού. Τα εν λόγω γονίδια είναι παρόντα και στον άνθρωπο, Ωστόσο, ένα από αυτά, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Το γονίδιο bcat-1, το οποίο μοιάζει να είναι το «κλειδί» για μια μακρύτερη ζωή. Όταν για παράδειγμα απομονώθηκε στα σκουλήκια, η ζωή τους παρατάθηκε κατά ένα τέταρτο.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, αλλά κυρίως η καλή ποιότητά της, χωρίς σοβαρές ασθένειες. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να γίνουν γηραιότεροι, αλλά να παραμένουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μίχαελ Ρίστοφ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε σημαντικά και το κόστος περίθαλψης για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Εάν μάλιστα τα αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά όσο στα πειραματόζωα, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες μέχρι τα 120 τους χρόνια.