Back to Top

Τα jeans δεν χρειάζονται πλύσιμο

Πολλοί ειδικοί τάσσονται υπέρ της άποψης ότι το μη πλύσιμο των τζιν δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. 

Ο Bernhard Redl, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ (Αυστρία) τονίζει πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κινδυνεύει η υγεία μας αν δεν πλύνουμε τα τζιν. Αυτό ισχύει βέβαια όταν το τζιν φοριέται κάτω από κανονικές συνθήκες.

Η Rachel McQueen, καθηγήτρια της ανθρώπινης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα (Καναδάς) μας πληροφορεί πως τα βακτήρια, τα κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας μεταφέρονται μεν στο παντελόνι μας από το σώμα μας,  αλλά οι μικροοργανισμοί του δέρματος δεν είναι γενικά επικίνδυνοι όταν προέρχονται από εμάς τους ίδιους. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της Levi's, Chip Bergh, υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσουμε να πλένουμε τα τζιν διότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον και εξοικονομούμε νερό και ενέργεια.

Αλλά και τα πειραματικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης: Στο εν λόγω πείραμα, εθελοντής φορούσε ένα τζιν για 15 μήνες χωρίς να το πλύνει. Όταν στη συνέχεια ελέγχθηκαν τα βακτήρια που είχαν συγκεντρωθεί στο τζιν όλο αυτό το διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη πως υπήρχε η ίδια ποσότητα όπως ένα τζιν που είχε πλυθεί και είχε φορεθεί μόνο 13 φορές. Αν λοιπόν, δεν είναι βλαβερό για την υγεία μας το να μην πλύνουμε το τζιν μας, τότε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργείται; Μόνο η μυρωδιά.