- Home
- All posts
Την πρώτη καταγεγραμμένη μορφή σάλτσας τη συναντάμε στην αρχαία Ρώμη, όπου οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν «liquamen».
Ήταν μια σάλτσα που συνόδευε κυρίως τα ψάρια και παρασκευαζόταν από ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες. Τον 17ο αιώνα, οι Κινέζοι απολάμβαναν κι αυτοί τα ψάρια τους συνοδεία μιας πικάντικης σάλτσας από αντζούγιες, καρύδια, μανιτάρια και φασόλια, την οποία ονόμαζαν ke-tsiap ή kecap.
Βρίσκεται στην πόλη Βισμπάντεν (Wiesbaden), ονομάζεται «Slow Café» και παρουσιάζει στους επισκέπτες του ένα ευρηματικό concept:
Χρεώνει το χρόνο που περνά κάποιος στην καφετέρια και όχι τον καφέ που θα πάρει. Όταν ο πελάτης επισκέπτεται το café παίρνει ένα βραχιολάκι, όπου αναγράφεται η ώρα που μπήκε στο χώρο και χρεώνεται στη συνέχεια 2 ευρώ για την πρώτη μισή ώρα που θα παραμείνει εκεί. Μία ώρα παραμονής κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ, ενώ το λεπτό 0,05.
Αν υποθέσουμε ότι συμβαίνουν 5 ταυτόχρονα γεγονότα μέσα στο σπίτι σου, με ποια σειρά θα τα διευθετήσεις;
1. Χτυπάει το τηλέφωνο.
2. Το μωρό κλαίει.
3. Κάποιος χτυπάει την πόρτα σου.
4. Έχεις αφήσει τα ρούχα απλωμένα στο μπαλκόνι και έχει αρχίσει να βρέχει.
5. Έχεις αφήσει την βρύση ανοιχτή στην κουζίνα και το νερό έχει αρχίσει να ξεχειλίζει από το νεροχύτη.
Το περιστατικό συνέβη σε πανεπιστήμιο του Καζακστάν, στις εξετάσεις του μαθήματος της Ιστορίας.
Ένα πραγματικά επικό σκονάκι έκανε φοιτητές και καθηγητές να μείνουν με το στόμα ανοιχτό, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας θα ασχολείται για πολύ καιρό ακόμη με το θέμα, καθώς η εφευρετικότητα του φοιτητή αλλά και ο κόπος που κατέβαλε για να το φτιάξει ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.