Back to Top

Γιατί λέμε ψέματα την 1η Απριλίου;

Η  επικρατέστερη εκδοχή θέλει την Γαλλία μητέρα του πρωταπριλιάτικου εθίμου.

Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων γιορτάζονταν την 1η Απριλίου. Την χρονιά εκείνη όμως (επί βασιλείας Καρόλου του 9ου), ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς μεταφέρθηκε για την 1η Ιανουαρίου, κάτι που αρχικά δεν άρεσε στους Γάλλους πολίτες. Οι πιο αντιδραστικοί εξ αυτών μάλιστα, συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, με τους υπόλοιπους συμβιβασμένους (με την νέα ημερομηνία) να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό, μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα, η βασική ιδέα παρέμεινε μεν αναλλοίωτη, αλλά διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια διαφορετική χροιά: Αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελαστεί το θύμα. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του για όλη την υπόλοιπη χρονιά, αντίθετα με το θύμα που θα ταλαιπωρείται από γρουσουζιά. Σε κάποιες άλλες,  πιστεύουν ότι ο θύτης θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επιπλέον, το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρείται από αρκετούς, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
.
Άλλες λιγότερο πιθανές εκδοχές για την προέλευση του συγκεκριμένου εθίμου είναι:
- Να προήρθε από τους Κέλτες, των οποίων η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Επειδή εκείνη την εποχή το ψάρεμα ήταν δύσκολο, έλεγαν ψέματα για το πόσα ψάρια έπιαναν.
Να προήλθε από την γιορτή της «κοροϊδίας και του ξεγελάσματος» προς τιμήν της ρωμαϊκής θεάς Bένους Aπρίλις (δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης), που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης.

διάβασε επίσης: Οι καλύτερες πρωταπριλιάτικες πλάκες
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος