Back to Top

Η ιστορία της Adidas και της Puma

Οι δυο εταιρίες δημιουργήθηκαν από δυο αδέρφια που παρεξηγήθηκαν μεταξύ τους, τσακώθηκαν και δεν ξαναμίλησαν ποτέ μέχρι να πεθάνουν.

Ο Adi Dassler και ο Rudolf Dassler ήταν αδέρφια μιας φτωχής οικογένειας από την Γερμανία. Το 1924 ιδρύουν την εταιρία «Gebruder Dassler OHG», μια εταιρία αθλητικών παπουτσιών για ποδόσφαιρο, τένις και τρέξιμο. Όπως γίνεται στις περισσότερες εταιρίες, τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όπου ο Αμερικανός Τζέσσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια φορώντας τα παπούτσια των αδερφών Dassler, κάτω μάλιστα από το βλέμμα του Χίτλερ.

Δώδεκα χρόνια αργότερα (1948), η εταιρία τους είχε γίνει πια διάσημη σε όλο τον κόσμο. Αλλά ένας ιστορικός καυγάς μεταξύ τον δυο θα αλλάξει άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ο Rudolf αποχωρεί από την εταιρία ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση με την επωνυμία Puma. Ο Adi (εικόνα αριστερά) μετονομάζει την εταιρία σε Adidas από τα αρχικά του ονόματος του Adi Dassler = Adidas. Και ένα χρόνο αργότερα λάνσαρε το σήμα της Adidas με τις τρεις χαρακτηριστικές ρίγες που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο και η Puma, αλλά και η Adidas δεν άλλαξαν την έδρα των εργοστασίων τους, παραμένοντας στην γενέτειρα πόλη των δυο αδερφών (Χερτζοχενάουραχ). 

Ήταν τέτοια η κόντρα μεταξύ τους, που αναγκάστηκε μέχρι και η πόλη να χωριστεί στα δυο. Ο κάθε κάτοικος και μαγαζάτορας έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο. Τα δυο αδέρφια δεν ξαναμίλησαν ποτέ μέχρι το θάνατο τους, παρόλο που έμεναν στη ίδια πόλη. Ο Rudolf (εικόνα αριστερά) πέθανε το 1974 ενώ 4 χρόνια αργότερα πέθανε και ο Adi. Ακόμα και τα μνήματα τους απέχουν πολύ το ένα με το άλλο. Πάντως, μετά το θάνατο τους, οι οικογενειακές σχέσεις των οικογενειών αποκαταστάθηκαν. Ο Frank Dassler μάλιστα (εγγονός του Rudolf), δούλεψε και στην Adidas, ενώ ίδρυσε και κοινό μουσείο των δυο εταιριών στην γενέτειρα τους.
.
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Αθήνα 2008, Γνωστά Ονόματα, Άγνωστες Ιστορίες, Εκδόσεις Αθανάσιος Σταμούλης, http://en.wikipedia.org/wiki, www.mastersintime.gr, www.kouinet.gr, omg-facts.com, famous-entrepreneurs.net, www.itusozluk.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...