Back to Top

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν «γεννούν» φίλους

Μπορεί να ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου όπου ο βομβαρδισμός κοινωνικών επαφών είναι καταιγιστικός, ωστόσο ο στενός μας κοινωνικός κύκλος παραμένει σταθερός.

Ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Μ. Βρετανία) δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες των κοινωνικών δικτύων τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο φιλικός αυτός κύκλος διατηρείται σταθερός, καθώς κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι φίλοι με τους οποίους οι δεσμοί αντίστοιχα συσφίγγονται.

«Παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία σήμερα είναι ευκολότερη από κάθε άλλη φορά, φαίνεται ότι η ικανότητά μας να διατηρούμε στενές κοινωνικές σχέσεις έχει ημερομηνία λήξης. Σε γενικές γραμμές τείνουμε να διατηρούμε στενές σχέσεις με έναν μικρό αριθμό ατόμων. Έτσι, όταν προστίθενται στην παρέα νέοι φίλοι, παλαιότεροι, με τους οποίους δεν επικοινωνούμε πια, απλά εγκαταλείπουν τον στενό κοινωνικό μας κύκλο», εξηγεί ο δρ Φίλιξ Ριντ-Τσοχάς. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Ρόμπιν Ντάνμπαρ  πιστεύει ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα φυσικό όριο ως προς τον αριθμό των στενών φίλων που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλός μας.



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...