Back to Top

Η ιστορία των καταστημάτων ΙΚΕΑ

Γνώριζες ότι το όνομα ΙΚΕΑ προέρχεται από τα αρχικά γράμματα του ιδρυτή του;

Ίνγκβαρ (το όνομα του ιδρυτή), Κάμπραντ (το επώνυμό του), Elmtaryd (το όνομα του κτήματος όπου μεγάλωσε), Agunnaryd (το όνομα του χωριού του). Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ γεννήθηκε το 1926 σε ένα χωρίο της Σουηδίας. Αποτελώντας μέλος μιας φτωχής οικογένειας ζούσε αρχικά πουλώντας σπίρτα και στη συνέχεια μολύβια, στυλό, ψάρια κτλ.

Το 1943 ονόμασε τη μικρή του αυτή επιχείρηση ΙΚΕΑ και από το 1950 ξεκίνησε την ασχολία του με τα έπιπλα, κάνοντας τη μάλιστα αποκλειστικό αντικείμενο της δουλειάς του. Λόγω όμως του έντονου ανταγωνισμού της εποχής, έπρεπε να αναπτύξει τέτοιες μεθόδους, που θα του επέτρεπαν να ελαχιστοποιηθεί το τελικό κόστος του προϊόντος. Δυο ήταν οι κινήσεις της εταιρίας, που πραγματικά την «απογείωσαν»: Η απόφαση της να σχεδιάζει μόνη της τα έπιπλα (1) και η πώληση των επίπλων της σε αποσυναρμολογημένη μορφή (2). Η ιδέα αυτή, προήλθε κατά λάθος από έναν υπάλληλο του, ο οποίος αποσυναρμολόγησε ένα τραπέζι για να μπορέσει να χωρέσει μέσα σε ένα αυτοκίνητο κάποιου αγοραστή.

Σήμερα, καταστήματα ΙΚΕΑ υπάρχουν σε πάνω από 36 χώρες και απασχολούν περίπου 80.000 υπαλλήλους. Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ (αριστερά στη φωτογραφία), ξεκινώντας από τα σπίρτα, θεωρείται πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Παραμένει όμως απλός, ευγενικός και λιτός. Στα εγκαίνια μάλιστα ενός νέου καταστήματος χαιρετούσε έναν έναν τους υπαλλήλους του. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ, με τελευταίο αυτό που άνοιξε στα Ιωάννινα το 2010 (2 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα και 1 στα Ιωάννινα.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Πρωτοπαπαδάκης Π. Ιωάννης, ''Γνωστά ονόματα Άγνωστες ιστορίες, Εκδόσεις Αθανάσιος Σταμούλης, Αθήνα 2007, http://el.wikipedia.org, www.raporto.grwww.ikea.com, www.techgear.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...