Back to Top

Η ιστορία της BMW

Το ήξερες ότι η BMW ξεκίνησε σαν εταιρία παραγωγής κινητήρων για αεροπλάνα;
.
Η ενασχόληση της με τις με τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα ξεκίνησε ως αναγκαστική επιλογή. Η ιστορία της BMW ξεκινάει το 1913, όταν ο Βαυαρός Karl Rapp (Καρλ Ραπ) έφτιαξε τον πρώτο κινητήρα αεροπλάνου. Παρόλο που η εταιρία του αναπτύχθηκε γρήγορα, ο Καρλ Ραπ πούλησε την εταιρία στον Franz Josef Popp (Φραντς Ποπ) που της έδωσε το όνομα BMW (1917). 

Το γνωστό σήμα της BMW δημιουργήθηκε το 1920. Παριστάνει έναν περιστρεφόμενο «άσπρο» έλικα αεροπλάνου που ταξιδεύει στο «γαλάζιο» ουρανό. Η ήττα της Γερμανίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είχε αρνητικές συνέπειες για την εταιρεία, καθώς οι νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις της απαγόρευσαν να παράγει πλέον κινητήρες αεροπλάνων. Έτσι, για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους,  οι παραγωγοί έστρεψαν αναγκαστικά την προσοχή τους στην παραγωγή μοτοσικλετών και αυτοκινήτου. H μεταστροφή αυτή δεν είχε αρχικά θετικά αποτελέσματα και μέχρι να φτάσει στην καταξίωσή της, η BMW αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. 

Τα σημαντικότερα προβλήματα της ήταν:
1. Τα αρχικά μοντέλα δεν ικανοποιούσαν,
2. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος την αποδυνάμωσαν,
3. Κίνδυνος χρεωκοπίας (1959), 
4. Κίνδυνος εξαγορασμού από την Mercedes-Benz,
 
Από το έτος 1980 και μετά η BMW άρχισε να αποκτάει την αίγλη και την δόξα που έχει σήμερα. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας της, έφτασε μάλιστα σε σημείο να εξαγοράσει την Rolls Royce (1998).
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος