Back to Top

Η ιστορία της Coca Cola

Το ήξερες ότι η Coca Cola ξεκίνησε να πωλείται σαν φάρμακο για τον πονοκέφαλο;  

Το 1886, ο φαρμακοποιός John Stith Pemberton, προσπαθούσε να παρασκευάσει ένα φάρμακο για τον πονοκέφαλο. Η τελική του συνταγή ήταν απλή: Αραίωμα του φαρμάκου με νερό και χορήγησή του στους πελάτες με πονοκέφαλο. Κατά λάθος όμως, μια ημέρα, αντί για νερό πρόσθεσε ανθρακούχο νερό. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι η γεύση του ροφήματος έγινε καλύτερη, και έτσι προτιμήθηκε πλέον η χρησιμοποίηση ανθρακούχου νερού.

Το μόνο που έλειπε για να συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του puzzle, ήταν ένα όνομα το οποίο θα μπορούσε να απομνημονευτεί εύκολα από τους πελάτες. Την λύση, την έδωσε ο λογιστής του, ο Frank Robinson (Φρανκ Ρόμπινσον), ο οποίος πρότεινε το όνομα «Coca Cola» για δυο λόγους:
1. Συγκρατείται εύκολα στη μνήμη εξαιτίας του ίδιου γράμματος που αρχίζουν και οι δυο λέξεις (Coca Cola)
2. Το όνομα του ροφήματος παραπέμπει στα συστατικά του: Το Cola για τα φύλλα κόλας που περιείχε και το Coca για την κοκαΐνη.

Η κοκαΐνη, σαν συστατικό, μπορεί στο άκουσμά της να προκαλεί εντύπωση, αλλά την εποχή εκείνη (1886), χρησιμοποιούνταν κατά κόρων για την παρασκευή πολλών ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων. Αργότερα, όταν και κατηγορήθηκε ότι προκαλεί εξάρτηση, καταργήθηκε άμεσα από συστατικό της Coca Cola. Αντ' αυτού, τετραπλασιάστηκε η ποσότητα καφεΐνης, χωρίς η αλλαγή να γίνει αντιληπτή στους πελάτες. 
.
Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον (αριστερά στη φωτογραφία), δεν πρόλαβε δυστυχώς να ζήσει ώστε να δει την μεγάλη επιτυχία που θα βίωνε η τυχαία ανακάλυψή του, καθώς πέθανε δυο χρόνια μετά την δημιουργία της Coca Cola (1888). Σήμερα, το σήμα της, αναγνωρίζεται από το 98% του πληθυσμού. Μόνο στις Η.Π.Α., καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 μπουκάλια Coca Cola.

.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Πρωτοπαπαδάκης Π. Ιωάννης, ''Γνωστά ονόματα Άγνωστες ιστορίες, Εκδόσεις Αθανάσιος Σταμούλης, Αθήνα 2007, http://en.wikipedia.orgwww.sansimera.gr, www.timerime.com

2 σχόλια:

γράψε το σχόλιό σου...