Back to Top

Η ιστορία της Mercedes-Benz

Οφείλει την ύπαρξή της σε δυο μηχανικούς, οι οποίοι δεν συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους.

Ο Καρλ Μπενζ (Karl Benz) και ο Γκοτλιμπ Ντάιμλερ (Gottlieb Daimler) ίδρυσαν  στα τέλη του 19ου αιώνα δυο εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Οι δυο εταιρίες κυριάρχησαν στον χώρο, με τον επαγγελματικό ανταγωνισμό μεταξύ τους να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικός για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα.

Το 1897, ο Ντάιμλερ κατασκεύασε 36 αυτοκίνητα ειδικά για τον αυστριακό επιχειρηματία και οδηγό αγώνων Εμίλ Γιέλινεκ, ύστερα από παραγγελία του τελευταίου. Ο Εμίλ  προέβαλε την απαίτηση να φέρουν τα αυτοκίνητα το όνομα «Mercedes», το οποίο και ήταν το όνομα της κόρης του. Λόγω των νικών του στους αγώνες, τα αυτοκίνητα Mercedes απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη ζήτηση.


Αμέσως, οι διορατικοί γιοί του Ντάιμλερ που τον διαδέχτηκαν στην εταιρία, κατοχύρωσαν το όνομα Mercedes (1903) και πρότειναν σαν σήμα του αυτοκινήτου  ένα τριάκτινο αστέρι. Έμπνευση για την επιλογή τους αποτέλεσε ένα γράμμα του πατέρα τους στην μητέρα τους, που περιείχε ένα αστέρι ακολουθούμενο από την φράση: «Κάποτε αυτό το αστέρι θα φωτίσει την δουλειά μου». Οι τρεις ακτίνες του αστεριού συμβολίζουν και τον σκοπό ύπαρξης της ίδιας της εταιρίας: «Υπεροχή με τις μηχανές σε στεριά, θάλασσα και αέρα».

Οι οικονομικές συνέπειες του α' παγκοσμίου πολέμου όμως, επηρέασαν και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Γερμανία. Η συγχώνευση εταιριών ήταν μια λύση για να εξασφαλιστεί το μέλλον τους. Αν και σχετικά αργοπορημένα, οι δυο εταιρίες των Ντάιμλερ και Μπενζ συγχωνεύτηκαν τελικώς το 1926, δημιουργώντας την Mercedes-Benz. Τα αυτοκίνητά τους άρχισαν και συνεχίζουν έως και σήμερα να παράγονται σύμφωνα με το τρίπτυχο «ποιότητα, αξιοπιστία, ασφάλεια».
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Γνωστά Ονόματα Άγνωστες Ιστορίες, Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, el.wikipedia.orgnews.caretocar.com, www.britannica.com, www.moneypost.grwww.carautoportal.com