Back to Top

Η ιστορία του Facebook

Το γνώριζες ότι η ιστοσελίδα του Facebook δημιουργήθηκε από έναν 21χρονο φοιτητή;
.
Χάρη στην ιστοσελίδα αυτή, η σημερινή περιουσία του Mark Zuckerberg ξεπερνάει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Facebook ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004 και μέχρι σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κάτι που το κατατάσσει στον δημοφιλέστερο δικτυακό προορισμό παγκοσμίως. Μόνο κάθε ημέρα ανεβαίνουν πάνω από 15.000.000 καινούργιες φωτογραφίες.

Γεννημένος στις 14 Μαρτίου 1984, ο Mark (φωτογραφία αριστερά , μεγάλωσε στο Dodds Ferry, ένα μικρό χωριό 30 χιλιόμετρα μακριά από την Νέα Υόρκη. Από μικρός, παρουσίασε μια τάση ενασχόλησης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το χάρισμά του τελικά επιβραβεύτηκε, καθώς τον δέχτηκαν στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επιλογή που αρχικά ξένισε στους γονείς του, μιας και ήθελαν ο γιος τους να γίνει γίνει οδοντίατρος, όπως και αυτοί. Η έφεση που είχε όμως ο Μαρκ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν τους άφηνε περιθώρια να επιμείνουν.
Στο τρίτο έτος των σπουδών του, oι συμφοιτητές του είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους όλοι οι φοιτητές του Χάρβαρντ. Ο Μάρκ, σαν διορατικός που ήταν, σκέφτηκε μια μορφή επικοινωνίας όχι μόνο μεταξύ των φοιτητών, αλλά τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας παγκόσμιας επικοινωνίας, όπου ο καθένας θα μπορεί να μιλάει με τον οποιονδήποτε. Δημιούργησε το «thefacebook», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Facebook.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεν τελείωσε πότε τις σπουδές του. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όπως είχε κάνει τριάντα χρόνια νωρίτερα και ο Μπιλ Γκέιτς (δημιουργός της Micrososft). Συγκαταλέγονται όμως στους δυο πιο πετυχημένους και πλούσιους ''αιώνιους φοιτητές'' του κόσμου.     
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος