Back to Top

Η ιστορία της Audi


Οι τέσσερις κύκλοι της Audi συμβολίζουν τις 4 αυτοκινητοβιομηχανίες που συνενώθηκαν για να δημιουργηθεί μια ενιαία εταιρία παραγωγής. 
.
Ιδρυτής της είναι ο August Horch (Αύγουστος Χόρχ), ο οποίος ίδρυσε την πρώτη από της 4 εταιρίες το έτος 1899, με την επωνυμία «August Horch & Cia»Τα αυτοκίνητα του, εισήγαγαν πολλές καινοτομίες και θεωρούνταν ισάξια με τα κορυφαία της εποχής. Το 1809 όμως, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ύστερα από έντονη αψιμαχία με το συμβούλιο της εταιρίας του.

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ίδρυσε ξανά καινούργια εταιρία. Το μόνο που του έλειπε ήταν ένα όνομα, καθώς το «August Horch & Cia» χρησιμοποιούνταν από την προηγούμενη εταιρία του. Την λύση την έδωσε παραδόξως ο δεκάχρονος γιος του: Πρότεινε να παραφράσουν το όνομα τους (Horch): Στα Γερμανικά το ρήμα «horchen» σημαίνει «υπακούω», το οποίο στα λατινικά μεταφράζεται «audire». Και η προστακτική του «audire» είναι Audi. Με το που άρχισε η Audi να παίρνει τα πάνω της, ο Α' παγκόσμιο πόλεμος της έκοψε τα φτερά.

Ο πόλεμος δεν παρουσίασε τραγικές συνέπειες μόνο για την Audi, αλλά για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες της εποχής. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν ήταν να συγχωνευτούν μεταξύ τους. Κάτι που και έγινε το έτος 1932, όταν συγχωνεύτηκαν 4 εταιρίες: η Horch, η Audi, η Wanderer και η DKW. Η καινούργια εταιρία ονομάστηκε «Auto Union AG», ενώ το 1985 μετονομάστηκε σε AudiΣήμερα, απασχολεί 50.000 υπαλλήλους και θεωρείται από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Volkswagen, η οποία και την εξαγόρασε. Συνεχίζει όμως να παράγεται κανονικά με το λογότυπο της.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.
Πηγές: Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Αθήνα 2007, ''Γνωστά ονόματα, Άγνωστές Ιστορίες'', 

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...