Back to Top

Ο Πύργος του Άιφελ στην Ισπανία;

Ο Πύργος του Άιφελ είχε προγραμματιστεί αρχικά να χτιστεί στην πόλη της Βαρκελώνης (Ισπανία).
.
Αλλά οι Ισπανοί θεώρησαν το εγχείρημα του Αλέξανδρου Άιφελ να χτίσει έναν πύργο ύψους 324 μέτρων πολύ ριψοκίνδυνο για την εποχή, απορρίπτοντας τελικά την πρότασή του. Αντίθετα, οι πιο ριψοκίνδυνοι Γάλλοι είπαν το πολυπόθητο «ναι» και ο εντυπωσιακός πύργος, που πήρε το όνομα του δημιουργού του, κοσμεί μέχρι και σήμερα την πόλη του Παρισιού.

Αν και ήταν να κατασκευαστεί για την εμπορική έκθεση της Βαρκελώνης του 1888, έκανε την εμφάνισή του έναν χρόνο αργότερα, στην εμπορική έκθεση του Παρισιού. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν μόλις 2 χρόνια, 18.038 τμήματα χάλυβα και 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Το βάρος του είναι περίπου 10.000 τόνοι. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1899, ενώ για το κοινό επετράπη η είσοδος στις 6 Μαΐου του ίδιου έτους.

Στην αρχή οι Γάλλοι δεν είδαν τον Πύργο με καλό μάτι, μιας και θεωρούσαν ότι αυτά τα «ενωμένα παλιοσίδερα» δυσφημίζουν μια τόσο ιστορική πόλη. Χαρακτηριστική είναι η φράση που λεγόταν, ότι «το καλύτερο μέρος για φαγητό είναι μέσα στον Πύργο, όπου δεν θα μπορείς να τον βλέπεις». Ήταν μάλιστα να διαλυθεί το 1909, μιας και έληγε η άδεια του πύργου. Ο δήμος είχε σκοπό να τον γκρεμίσει, αλλά συνειδητοποίησαν έστω και αργά ότι συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού, οπότε και αποφασίστηκε να παραμείνει ανέπαφος.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.
Πηγές: Eric Chaline, Αθήνα 2011, Οι μεγαλύτερες απάτες της Ιστορίας, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, http://el.wikipedia.orghttp://www.inews.grhttp://www.queen.grfrankreich-reisefuehrer.info

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...