Back to Top

Γιατί ερωτευόμαστε;

Ο έρωτας θεωρείται το ισχυρότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ δύο προσώπων ή ακόμα και ζώων.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πάντα ερωτευμένοι, κάποιοι άλλοι ότι ερωτεύονται συνεχώς. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας μεγάλος έρωτας στη ζωή τους, ενώ άλλοι πως έχουν ερωτευτεί ελάχιστες φορές. Πίσω από τις λέξεις «έρωτας», «πάθος», «ερωτική έλξη», «συντροφικότητα» κ.α., υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, ενώ και καθένας από εμάς δεν σταματά να δίνει τη δική του.

Η επιστημονική άποψη περί έρωτα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια θεμελιώδη ανάγκη να αισθανθούν σημαντικοί και να προσφέρουν κάτι ο ένας στον άλλον. Όταν ένα άτομο, το οποίο βρίσκουμε ελκυστικό, ανταποκρίνεται, καλύπτονται οι βασικές ανάγκες και των δύο και δημιουργείται ένα κύμα ενθουσιασμού και ενθάρρυνσης. Το συναίσθημα του έρωτα προκύπτει επειδή η ερωτική ανταπόκριση διεγείρει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι αυτή που δημιουργεί όλα τα συναισθήματα του έρωτα, θετικά ή αρνητικά.

Πως αποφασίζουμε ποιον θα ερωτευθούμε; Οι ψυχαναλυτές υποστηρίζουν ότι ερωτευόμαστε κάποιον που μας θυμίζει αγαπημένα πρόσωπα της παιδικής ηλικίας. Ο άντρας ερωτεύεται ένα αντίγραφο (φυσικό ή ψυχολογικό) του μητρικού προτύπου και η γυναίκα του πατρικού, ή ερωτευόμαστε κάποιο πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παιδική μας ηλικία. Η επιλογή αυτή μπορεί να μην είναι παρά το μέσο εκδήλωσης της ανάγκης και της επιθυμίας μας να προχωρήσουμε.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...