Back to Top

Ποιο είναι αγαπημένο ποτό του 007;

Κι όμως η Vodka Martini δεν είναι το αγαπημένο ποτό του James Bond.

Η έκφραση «Vodka Martini, Shaken not stirred» (χτυπημένο, όχι ανακατεμένο) αποτελεί μια από τις πιο γνωστές φράσεις των ταινιών του διάσημου κατασκόπου. Την εκστομίζει πρώτος ο Σον Κόνερι στην ταινία «Χρυσοδάχτυλος» (1964) και από τότε, το εν λόγω ποτό, αποτελεί την αγαπημένη του συνοδεία στις εξόδους του. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική.

Οι ταινίες με τον διάσημο κατάσκοπο βασίστηκαν στα έργα του συγγραφέα Ian Fleming (Ίαν Φλέμινγκ). Ο Ian, ήταν όντως κατάσκοπος της βρεταννικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου και της μετέπειτα περιόδου. Στα έργα του, περιγράφει έναν κατάσκοπο έτσι όπως θα ήθελε να είναι και να ζει ο ίδιος. Συνολικά, έχει γράψει 14 βιβλία με πρωταγωνιστή τον James Bond, ενώ τα υπόλοιπα είναι δημιουργήματα άλλων συγγραφέων.

Σε μελέτη που έγινε και στα 14 έργα του, ανακαλύφθηκε πως ο James έπινε κατά μέσο όρο ένα ποτό ανά 7 σελίδες. Συνολικά κατανάλωσε 317 ποτά. Τα περισσότερα ήταν διάφορα ουίσκι (101 για την ακρίβεια), ενώ ακολουθούν 35 ποτήρια σάκε (ιαπωνικό ποτό) και η σαμπάνια (30 ποτήρια). Το υποτιθέμενο αγαπημένο του ποτό (Vodka Martini), το επιλέγει μόλις 19 φορές. Όπως γίνεται στις περισσότερες ταινίες, οι συντελεστές αλλοίωσαν την πλοκή και τα γεγονότα, έτσι ώστε να γίνει πιο εμπορικό το τελικό τους προϊόν.
...............................................................................................................................................

Δεν ρώτησες αλλά...
Πως προέκυψε το όνομα James Bond;
Εντελώς τυχαία. Όταν ο Ian Fleming έγραφε το πρώτο του σύγγραμα, το βλέμμα του έπεσε κατά λάθος πάνω σε ένα βιβλίο για τα πουλιά των Δυτικών Ινδιών. Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο ορνιθολόγος James Bond. Του Fleming του άρεσε πολύ το όνομα γιατί ακουγόταν πολύ αντρικό. Από εκείνη τι στιγμή ο κατάσκοπός του είχε πλέον και όνομα.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Τζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσινσον, Αθήνα 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, waxtablets.blogspot.com, http://en.wikipedia.org, www.klast.net, www.bbc.co.uk,