Back to Top

Η αποτυχία του Αϊνστάιν...

Τον Albert Einstein τον γνωρίζουμε όλοι κυρίως για την περιβόητη θεωρεία της Σχετικότητας.

Πόσοι γνωρίζουν όμως πως ο Αϊνστάιν μεταξύ των άλλων σχεδίασε και ένα ψυγείο; Τι το ιδιαίτερο είχε; Απέτυχε. Για την ακρίβεια, ο Αϊνστάιν μαζί με τον Λέο Σίλαρντ (πρώην φοιτητής του) είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία γιατί τα ψυγεία της εποχής τους (αρχές 19ου αιώνα) είχαν δυο ελαττώματα: 
Έκαναν υπερβολικό θόρυβο (1) και χρησιμοποιούσαν αμμωνία (2). Η αμμωνία, είναι ένα τοξικό αέριο το οποίο προκαλεί θάνατο σε περίπτωση διαρροής. Αφουγκραζόμενοι τους προαναφερθέντες λόγους, πήραν την πρωτοβουλία να φτιάξουν ένα ασφαλέστερο μέσο συντήρησης των τροφίμων. Η καινοτομία του ψυγείου τους ήταν μια επαναστατική ηλεκτρομαγνητική αντλία, αλλά λόγω του ότι δεν είχε την απήχηση που περίμεναν από τον κόσμο, η εφεύρεση τους θεωρήθηκε αποτυχημένη.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, έπρεπε να περάσουν σχεδόν 100 χρόνια για να αποδειχθεί πόσο μπροστά από την εποχή τους βρισκόταν η νόησή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2008 επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν τις αρχές του ψυγείου Αϊνστάιν-Σίλαρντ για να κατασκευάσουν ένα ψυγείο το οποίο θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
.
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.physics4u.gr, http://news.pathfinder.gr, http://idiaitero.wordpress.com,
www.techshout.com, www.domika.gr, www.corbisimages.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...