Back to Top

Η ιστορία της Google

Το ήξερες πως το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης δεν ήταν «Google» αλλά «Backrub»;

Ιδρυτές της πασίγνωστης μηχανής αναζήτησης θεωρούνται δυο πρώην φοιτητές: Ο Αμερικάνος Λάρι Πέιτζ (Larry Page) και ο Ρώσος Σεργέι Μπριν (Sergey Brin). Το 1995, αφού μετέτρεψαν τον κοιτώνα τους στο πανεπιστήμιο σε εργαστήριο, δημιούργησαν την πρώτη μηχανή αναζήτησης τους με το όνομα «Bachrub».

3 χρόνια αργότερα, απόφοιτοι πια, αποφάσισαν να τελειοποιήσουν την ιδέα τους: Αφού συγκέντρωσαν 1.000.000 δολάρια πείθοντας επιχειρηματίες, φίλους και συγγενείς για το εγχείρημά τους, άρχισαν να δουλεύουν νυχθημερόν σε ένα γκαράζ που τους είχε παραχωρήσει ένας καλός τους φίλος. Μεταξύ άλλων, άλλαξαν και το όνομα της μηχανής αναζήτησής τους σε Google. Η λέξη προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης Googol, η οποία εκφράζει έναν μαθηματικό όρο και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτό η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της, η οποία είναι να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του διαδικτύου.

Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα αλλά απογειώθηκε όταν το περιοδικό PC Magazine συμπεριέλαβε τη Google στους 100 καλύτερους δικτυακούς τόπους. Σήμερα, θεωρείται η κορυφαία μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως. Παρά την τεράστια επιτυχία τους, οι δυο δημιουργοί παραμένουν προσγειωμένοι και σεμνοί. Η μοναδική τους πολυτέλεια είναι η αγορά ενός αεροπλάνου τύπου Boeing για τις επαγγελματικές τους μετακινήσεις. Οι συνθήκες εργασίας που προσφέρουν στους υπαλλήλους, χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε εταιρείες, μιας και η Google φροντίζει για όλες σχεδόν τις ανάγκες των εργαζομένων της.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Αθήνα 2008, Γνωστα Ονόματα Άγμωστες Ιστορίες, Εκδόσεις Αθανάσιος Σταμούλης, www.fundinguniverse.com, www.google.com, http://el.wikipedia.org

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...