Back to Top

Κι όμως ο Micky Maus δεν ξεκίνησε ως ποντίκι

Ο διάσημος ήρωας δημιουργήθηκε από τον Ουώλτ Ντίσνεϊ και από τον αδέρφό του, τον Ουμπ Άιγουερκ.

Εύρηματα βρετανικών αρχείων, αποδεικνύουν ότι ο Mickey Maus δεν ξεκίνησε ως ποντίκι όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αλλά ως κουνέλι με το όνομα «Όσβαλντ». Με το όνομα αυτό, πρωταγωνιστούσε μάλιστα και σε δική του σειρά κινουμένων σχεδίων.

Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει ηθοποιός και σκηνοθέτης ταινιών στο Χόλυγουντ, ο Ουώλτ Ντίσνεϊ αναλαμβάνει μαζί με τα αδέρφια του Ρόυ και Άιγουερκς την παραγωγή μιας σειράς καρτούν με τίτλο «Oswalt, το τυχερό κουνέλι» (Oswald, the Lucky Rabbit). Όταν τα δικαιώματα παραγωγής τελείωσαν, ο Ουώλτ και ο Άιγουερκς μετονόμασαν τον Όσβαλντ σε Μόρτιμερ κι από κουνέλι τον έκαναν ποντίκι.Ο Μόρτιμερ, εμφανίστηκε σε μερικά καρτούν την τριετία 1925-1928, ώσπου το 1928 μετονομάστηκε οριστικά σε Mickey Maus

Στις 18 Νοεμβρίου 1928, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο καρτούν «Ποταμόπλοιο Ουίλυ»(Streamboat Willy), το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο έγχρωμο καρτούν της ιστορίας. Και δεν ήταν μόνο αυτό: Ο Ντίσνει είχε προνοήσει, αποκτώντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη χρήση της έγχρωμης τεχνολογίας στα καρτούν για 2 χρόνια. Έτσι, ήταν ο μόνος που μπορούσε να παράγει έγχρωμα καρτούν εκείνη τη περίοδο. Φυσικά ακολούθησαν πολλές πρωτιές, με το δρόμο για μια διαχρονική επιτυχία, να έχει μόλις ανοίξει.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος