Back to Top

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας του θανάτου

Άλλο ένα γεγονός προστίθεται στη λίστα με τα αίσχη που προέβη ο γερμανικός στρατός στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Ένας πολύ διαφορετικός αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1942 μεταξύ μιας ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων και των Γερμανών κατακτητών. Θεωρείται ως ο συγκλονιστικότερος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γνωστός ως «αγώνας του θανάτου» (The death match). Λόγω της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ το 1941, πολλοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου κατατάχθηκαν αναγκαστικά στο στρατό.
Η κατάληψη όμως του Κιέβου από τους Γερμανούς, οδήγησε πολλούς από τους παίκτες στα ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων. Σε ένα από τα στρατόπεδα, σαν αιχμάλωτοι πλέον, δημιούργησαν δική τους ομάδα με όνομα FC Start. Στις 6 Αυγούστου 1942, η FC Start νίκησε την Flakelf με 5-1, η οποία ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Flakelf αποφάσισε να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα για να πάρει την εκδίκησή της με τους Γερμανούς στρατιωτικούς να βλέπουν την αναμέτρηση FC Start – Flakelf σαν αγώνα του ναζισμού ενάντια στον κομμουνισμό.

Ο αγώνας ήταν βέβαια στημένος από την πλευρά των Γερμανών στρατιωτικών, ώστε η αντίπαλη ομάδα να έχει ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να νικήσει. Παράλληλα, απείλησαν τους παίκτες της FC Start πως αν δεν κάθονταν να ηττηθούν θα το μετάνιωναν. Διαιτητής ορίστηκε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος μεροληπτούσε διαρκώς και απροκάλυπτα υπέρ της γερμανικής ομάδας, μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε ρινγκ.  

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η FC Start κατάφερε να νικήσει στο τέλος με σκορ 5-3. Στη συνέχεια όμως, πλήρωσε τη νίκη της με αίμα. Μετά το τέλος του αγώνα, ορισμένοι από τους Ρώσους παίκτες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τη Γκεστάπο, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν μέσα στον επόμενο χρόνο. Στον «αγώνα του θανάτου», ο νικητής κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντίξοες συνθήκες και να κερδίσει. Ωστόσο το έπαθλο δεν ήταν κάποιο κύπελλο, το αντίθετο μάλιστα: τιμωρήθηκαν με εκτέλεση.


    Η αφίσα του αγώνα:



...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος