Back to Top

Ένα βήμα πιο κοντά στο διάβασμα της σκέψης

Μέσω της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στην ανάγνωση της ανθρώπινης σκέψης.
.
Η σιωπηλή ομιλία που γίνεται μέσα στο μυαλό μας, απελευθερώνει τέτοια κύματα τα οποία οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Πέισλι και τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ, μπόρεσαν να «μεταφράσουν» σε λέξεις. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η τεχνική αυτή θα επιτρέψει σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του λόγου, να επικοινωνούν με τους γύρω τους.

Πως λειτουργεί η διαδικασία; Οι ερευνητές ακολούθησαν κατά σειρά την παρακάτω διαδικασία: 1. Παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα ασθενών, όταν αυτοί άκουγαν διάφορες συνομιλίες. 2. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν υπολογιστή για να ξεδιαλύνουν, μέσα από το χάος των ακουστικών ερεθισμάτων, ποιες ηχητικές συχνότητες των λέξεων αντιστοιχούσαν σε ποια σήματα του εγκεφάλου. 3. Έπειτα κατάφεραν να συσχετίσουν τις λέξεις με συγκεκριμένα κύματα στον εγκέφαλο χάρη σε ένα υπολογιστικό μοντέλο (αλγόριθμο), το οποίο μετατρέπει τα εγκεφαλικά κύματα σε λέξεις.

Η πρόβλεψη βέβαια των σιωπηλών ομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο νου, δεν είναι το ίδιο εύκολη, όχι όμως και αδύνατη, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως και η σιωπηλή ομιλία ενεργοποιεί  παρόμοια εγκεφαλικά κύματα. Η τεχνική βρίσκεται βέβαια σε αρχικό στάδιο και έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Οι Αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία η νέα μέθοδος θα τύχει ευρείας εφαρμογής.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος