Back to Top

Τα μοναχικά άτομα παθαίνουν κατάθλιψη

Έως και 80% περισσότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους.

Ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, με επικεφαλής τη Λάουρα Πούλκι-Ράμπακ, συμπέραναν ύστερα από έρευνα, ότι η μοναξιά φέρνει κατάθλιψη, είτε λόγω των πιο άσχημων συνθηκών στέγασης (αφορά κυρίως  γυναίκες), είτε λόγω έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης (ιδίως για άνδρες), είτε άλλων αιτίων. 

Και αν προστεθεί το γεγονός πως τα νοικοκυριά του ενός ατόμου αυξάνονται συνέχεια, αντιλαμβάνεται κανείς πως και ο αριθμός των ατόμων σε κατάθλιψη θα αυξάνεται ανάλογα. Η ζωή σε μία οικογένεια αλλά γενικότερα μαζί με άλλους ανθρώπους, προσφέρει (συνήθως) συναισθηματική υποστήριξη, αίσθημα κοινωνικής ένταξης, καθώς και άλλα ψυχικά οφέλη που μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Οι άλλοι άνθρωποι λειτουργούν δηλαδή ως ένα είδος αντικαταθλιπτικού φαρμάκου.

Αντίθετα, άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, μην έχοντας κάπου να στραφούν για βοήθεια, καταφεύγουν στη ''λύτρωση'' μέσω χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.Άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αγοράζουν 80% περίπου περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με τις στατιστικές. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία των μοναχικών ατόμων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.iefimerida.gr, www.inews.gr, www.campuscy.com, www.star.gr,
www.patrastimes.gr


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...