Back to Top

Οι γάτες είναι καλύτεροι κυνηγοί από τις τίγρεις

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πως οι κατοικίδιες γάτες είναι καλύτεροι κυνηγοί και από τίγρεις και από λιοντάρια.

Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε πομπούς GPS και μικρές φορητές βιντεοκάμερες σε 100 γάτες, παρακολουθώντας τες στη συνέχεια σε τρία διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα. Ο εξοπλισμός παρακολούθησης αποκάλυψε πως όλες οι γάτες (οικόσιτες και μη) διατηρούν το κυνηγετικό τους ένστικτο, με μόνη διαφορά ότι οι «καλοταϊσμένες» γάτες τείνουν να παίζουν με το θήραμά τους πριν το σκοτώσουν.

Οι γάτες που κατοικούν σε φάρμες και στην εξοχή κυνηγάνε σε μία περιοχή ισοδύναμη με την επιφάνεια δεκαπέντε γηπέδων ποδοσφαίρου, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν ένα κατάλληλο θήραμα. Επίσης, δεν τεντώνουν σχεδόν ποτέ τα πόδια τους όταν παραμονεύουν και όταν τρέχουν σε πλήρη ταχύτητα. Η στάση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της ευελιξίας και της ικανότητας των γατών να μη γίνονται αντιληπτές από τα θηράματά τους.

Οι γάτες εξάλλου, αναλογικά με τον όγκο τους, είναι εξίσου ή και περισσότερο δυνατές από τις τίγρεις. Μάλιστα σε μερικές μετρήσεις, η ισχύς εκτίναξης των γατών είναι μεγαλύτερη και από αυτή αλόγων του ιπποδρόμου. Είναι μάλιστα ικανές να πραγματοποιούν άλματα έως και πέντε φορές μεγαλύτερα από το ύψος τους, ενώ η ευκαμψία τους οφείλεται στον ρευστό τρόπο με τον οποίο κινείται ο σκελετός τους.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη