Back to Top

Ποιο είναι το πιο ζεστό μέρος της Γης;

Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως πρόκειται για την έρημο Σαχάρα, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα τη φέρνουν στη δεύτερη θέση.

Αν και το πιο θερμό μέρος της Γης μετακινείται από χρόνο σε χρόνο, πάντα ανήκει σε ξερές, βραχώδεις, άνυδρες και σκουρόχρωμες περιοχές που απορροφούν πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με αυτήν που αντανακλούν.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μοντάνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Στίβεν Ράνινγκ, αφού μελέτησαν δεδομένα επτά ετών από τους δορυφόρους της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, ανακάλυψαν ότι: Τα πέντε από τα επτά αυτά χρόνια, η  έρημος Λουτ (Ιράν) ήταν το πιο ζεστό μέρος του πλανήτη. Συγκεκριμένα, η έρημος κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης το 2004, το 2005, το 2006, 2007 και το 2009. Το 2005 μάλιστα, καταγράφηκε θερμοκρασία 70,7 βαθμών Κελσίου.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται πλέον και μέσω δορυφόρων, οι οποίοι ανιχνεύουν την εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία. Έτσι, οι επιστήμονες είναι σε θέση να έχουν μια ακριβέστερη και πληρέστερη εικόνα για τις επιφανειακές θερμοκρασίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Τα περισσότερα μέρη που αυτοαποκαλούνται τα πιο ζεστά στον κόσμο, στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν σοβαροί διεκδικητές του τίτλου», δήλωσε ο Ράνινγκ, που εργάζεται στο Παρατηρητήριο της NASA.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...