Back to Top

Ο φόβος μας για τα φίδια είναι έμφυτος

Ο φόβος για τα φίδια είναι γραμμένος στα γονίδια του ανθρώπου, αλλά και στα γονίδια των πρωτευόντων θηλαστικών γενικότερα.

Η Λιν Ίσμπελ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Η.Π.Α.) και μέλος της ερευνητικής ομάδας, πιστεύει ακόμα ότι η ισχυρή και έγχρωμη όρασή του ανθρώπου και των πρωτευόντων θηλαστικών, εξελίχθηκε κυρίως για την αναγνώριση και την αποφυγή των φιδιών. Τα πρωτεύοντα, εξάλλου, είναι κυρίως ζώα των δέντρων και για εκατομμύρια χρόνια μοιράζονται τις φυλλωσιές με επικίνδυνα ερπετά.

Η εν λόγω μελέτη των επιστημόνων, βασίστηκε σε παρατηρήσεις των πιθήκων του είδους μακάκους ρέζους (εικόνα αριστερά) που είχαν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας και δεν είχαν δει ποτέ φίδι. Στον εγκέφαλό τους ανακάλυψαν εξειδικευμένους νευρώνες, οι οποίοι ειδικεύονται μόνο στην αναγνώριση των φιδιών. Μάλιστα, οι νευρώνες αυτοί είναι πιο πολυάριθμοι από τους νευρώνες που αναγνωρίζουν τα πρόσωπα και τα χέρια άλλων μακάκων ρέζους. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι μακάκοι είναι άκρως κοινωνικά ζώα.

«Τα αποτελέσματά μας βρίσκονται σε συμφωνία με την ιδέα ότι τα φίδια έχουν ασκήσει ισχυρή εξελικτική πίεση στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η έρευνα μας δείχνει ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ειδικά νευρικά κυκλώματα για να εντοπίζει τα φίδια, και αυτό δείχνει ότι τα νευρικά κυκλώματα για την ανίχνευση παιδιών έχουν κωδικοποιηθεί στα γονίδια των πιθήκων», λέει η Λιν Ίσμπελ. «Δεν βλέπω άλλο τρόπο να εξηγηθεί η ευαισθησία αυτών των νευρώνων στα φίδια παρά μόνο μέσω μιας εξελικτικής οδού» προσθέτει.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...