Back to Top

Πως θα καταλάβω αν έχω κατάθλιψη;

H κατάθλιψη είναι μία σοβαρή και πολύ διαδεδομένη ψυχική ασθένεια.

Ταυτόχρονα όμως, ο όρος «κατάθλιψη» είναι μια έννοια πολύ παρεξηγημένη και παρερμηνευμένη, καθώς πολλές φορές για να εκφράσουμε την άσχημη ψυχική μας διάθεση, την απογοήτευση μας κτλ., λέμε ότι πάσχουμε από κατάθλιψη. Είναι όμως αυτά τα αρνητικά αισθήματα πράγματι κατάθλιψη; Πως ξέρουμε ότι πάσχουμε από αυτήν;

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ταυτότητας. Είναι ένας τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής μας. Tα εναλλασσόμενα αυτά συναισθήματα, είναι ένας μηχανισμός, τέτοιος, που μας επιτρέπει να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία. Κάθε άτομο, μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση θλίψης, μελαγχολίας, στενοχώριας, απογοήτευσης. Κάτι τέτοιο είναι συνήθως παροδικό και διαρκεί μόνο μερικές ημέρες. Θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να το ταυτίζουμε με την έννοια της κατάθλιψης. Πραγματικές υποψίες κατάθλιψης υπάρχουν, όταν όλα αυτά τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα διαρκέσουν για μια συνεχή περίοδο, περισσότερη των δυο εβδομάδων.

Για να διαχωριστεί η κατάθλιψη από μία ''φυσιολογική'' κατάσταση έντονης θλίψης, φαντάσου τον άνθρωπο σαν ένα βιολί. Όταν οι χορδές του βιολιού είναι σωστά κουρδισμένες, τότε βγάζουν όλους τους ήχους, χαρούμενους και δυσάρεστους. Όταν δεν είναι κουρδισμένες, τότε δεν βγαίνει ήχος. Έτσι είναι και ένας άνθρωπος με κατάθλιψη: Δεν είναι ούτε χαρούμενος ούτε λυπημένος. Ένας άνθρωπος που περνάει κατάθλιψη δεν μπορεί να καταλάβει τι του συμβαίνει και γιατί. Αισθάνεται ανησυχία και αβεβαιότητα, επειδή διαπιστώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται, δεν αισθάνεται και δεν σκέφτεται όπως πριν. Αισθάνεται εσωτερικά ''άδειος'', κουρασμένος, αλλά ταυτόχρονα ανήσυχος και σε ένταση. Διαπιστώνει ότι δυσκολεύεται να έχει ξεκάθαρες και ολοκληρωμένες σκέψεις ή ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει πράγματα στη μνήμη του. 

.
Μήπως έχεις κατάθλιψη; Δοκίμασε το παρακάτω γρήγορο τεστ. 
.
Είναι πάνω από δύο εβδομάδες που:
  1. Τίποτα δεν μου κάνει κέφι.
  2. Είμαι θλιμμένος και βαρύς.
  3. Δεν πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω τίποτα.
  4. Δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ.
  5. Υποφέρω από έντονη εσωτερική ανησυχία.
  6. Δυσκολεύομαι να πάρω αποφάσεις.
  7. Μου έχει κοπεί η όρεξη.
  8. Έχω αϋπνίες.
  9. Μου φαίνονται όλα χωρίς νόημα.
  10. Αισθάνομαι ότι δεν αξίζω.
  11. Είμαι εντελώς απογοητευμένος και θα προτιμούσα να μη ζω.

Αν σημείωσες περισσότερα από 4 από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχεις από κατάθλιψη. Βέβαια, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε διαφορετικές αιτίες το καθένα, οπότε δεν πρέπει πάντα να ταυτίζονται με την κατάθλιψη.

.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.
Πηγές: http://www.tlife.gr, http://www.vita.gr, www.freepen.gr, http://el.wikipedia.org,
syllektiko.blogspot.com, www.prolipsis.gr