Back to Top

Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Τρεις χρονολογίες έχουν στιγματίσει την ελληνική Πρωτομαγιά και τους εργατικούς αγώνες:

1893: Η πρώτη εργατική εξέγερση των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε το 1893 (7 χρόνια μετά τα γεγονότα στις Η.Π.Α.) παρακινούμενη από στον σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη.

1894: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν 8αωρη εργασία, αργία την ημέρα της Κυριακής και κρατική ασφάλιση σε θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκέντρωση λήγει με 10 συλλήψεις, μεταξύ του οποίου και του Καλλέργη.

1936: Το 1936 επαναλήφθηκαν δυστυχώς και στην Ελλάδα τα σκηνικά του Σικάγο: Καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν το εργοστάσιο. Η κατάληψη ξεκίνησε μεν τον Φεβρουάριο, αλλά συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών και από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο η αστυνομία, αλλά και ο στρατός. Οι πυροβολισμοί με τους οποίους προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν 12 νεκροί και 300 τραυματίες. Στο σημείο που σκοτώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου), στήθηκε και το άγαλμα του καπνεργάτη, ως φόρος τιμής για τον αγώνα τους.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος