Back to Top

Η σωστή διατροφή για τις εξετάσεις

Τα φρούτα και οι χυμοί προσφέρουν γλυκόζη στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί το κύριο καύσιμό του.

Πανελλήνιες εξετάσεις μαθητών και εξεταστικές φοιτητών είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην καταπολέμηση του άγχους, όσο και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Οι διατροφικές επιλογές που δυναμώνουν το σώμα σου εγκεφαλικά είναι οι ακόλουθες:

Όλα ξεκινούν με ένα καλό πρωινό: Ιδανική επιλογή είναι ένα πλούσιο ισορροπημένο γεύμα που να συνδυάζει πρωτεΐνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακα προκειμένου να αποκτήσεις την απαιτούμενη ενέργεια για να έχεις καλή πνευματική απόδοση. Μια καλή πρόταση είναι ένα μπολ με δημητριακά και γάλα κι ένα φρούτο, ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, γαλοπούλα, ένα ποτήρι γάλα κι ένα φρούτο, 

Κατανάλωσε τροφές που βοηθούν στο διάβασμα: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να τονώσουν τη μνήμη και να συντελέσουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθώντας το διάβασμα, την απομνημόνευση και την αντοχή στο στρες:
1. αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η C (πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, μύρτιλλα κ.ά.) και η Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπανάκι, χόρτα, δημητριακά, κόκκινο κρέας, αβγά κ.ά.)
2. το συνένζυμο Q10 (σόγια, σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα, σπανάκι κ.ά.)
3. ο σίδηρος και το μαγνήσιο (συκώτι και άλλα κρέατα, θαλασσινά, φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια κ.ά.)
4. οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (καρύδια, τυρί, κρέας, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αβγά, συκώτι κ.ά.).

Κατανάλωση υγρών: Φρόντισε να μην φτάσεις στα επίπεδα δίψας για να πιεις κάτι υγρό. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι μείζονος σημασίας. Ο καφές και τα σακχαρώδη ποτά καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, προκειμένου να μην επηρεαστείς από την πολλή καφεΐνη ώστε να μην προκαλέσεις απότομα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο του αίματος σου. Προτίμησε το νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτων.

Συχνά ενδιάμεσα γεύματα: Τα γεύματά σου καλό θα είναι να απέχουν 3 ώρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να διατηρείς την ενέργειά  σου  σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει κάθε 3 ώρες να τρως σοκολάτες, γλυκά, πίτσες κτλ., αλλά ισορροπημένες τροφές ανάμεσα στα γεύματα, όπως φρούτα, σαλάτες λαχανικών, σάντουιτς, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με μέλι, ρυζόγαλο, χυμούς κτλ.

Μην απορρίπτεις τα λιπαρά, απλώς προτίμησε τα καλά: Τα καλά λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα) είναι αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα ψάρια κ.λπ. Είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα στη διατροφή μας, αφού βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη και ταυτόχρονα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό που προκαλεί το στρες.

Αν χρειαστεί πάρε πολυβιταμίνες: Αν και τα θρεπτικά συστατικά της πραγματικής τροφής απορροφούνται πιο εύκολα και καλύτερα από τον οργανισμό, ίσως χρειαστεί αυτό το διάστημα να συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία με κάποια πολυβιταμίνη. Διάλεξε κάποια πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τον έλεγχο του άγχους και σε μαγνήσιο για την ξεκούραση.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...