Back to Top

Υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών;

Την έρευνα πραγματοποίησε η Diane Felmlee, κοινωνιολόγος στις Η.Π.Α., στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

83,5% των ερωτηθέντων  απάντησε πως άνδρες και γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι. Μόλις το 2% απάντησε το αντίθετο και το 12% απάντησε «ίσως». Αξίζει να σημειωθεί πως  οι απαντήσεις ανδρών και γυναικών δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.

Παρόλα αυτά, η σχέση αυτή κρύβει πολλές προκλήσεις και είναι αρκετά πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Η έρευνα δείχνει πως άντρες και γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον ορισμό της φιλίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Η διαφορά αρχίζει ήδη από την παιδική ηλικία: Τα αγόρια, στην πλειοψηφία, παίζουν παιχνίδια σε μεγαλύτερες ομάδες, που σημαίνει ότι εστιάζουν στις κοινές και ομαδικές δραστηριότητες. Οι κοπέλες αντίθετα, προτιμούν παιχνίδια σε πιο στενό κύκλο, με επακόλουθο οι φιλίες τους να βασίζονται πάνω στην υποστήριξη και τη συντροφικότητα.

Οι συγκεκριμένες διαφορές μπορούν να αποτελέσουν αξεπέραστα εμπόδια σε μια πιθανή φιλία μεταξύ ατόμων διαφορετικού φίλου. Επίσης, ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί ερωτική έλξη μεταξύ τους. «Παρόλο που η έρευνα δείχνει πως περισσότερο οι άνδρες δυσκολεύονται να κρατήσουν το ερωτικό στοιχείο έξω από τη φιλία, οι γυναίκες είναι αυτές που αναφέρουν πιο συχνά ότι η ερωτική έλξη είναι ένα γεγονός που κάνει δύσκολες τις φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε η Diane Felmlee. Παρεμφερή προβλήματα προκύπτουν και όταν κάποιοι τρίτοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την φιλία αυτή, με αποτέλεσμα οι φίλοι να μπαίνουν συχνά σε διαδικασία αιτιολόγησης της σχέσης τους.
.
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος