Back to Top

4700 αστεροειδείς απειλούν τη Γη

Περίπου 4.700 αστεροειδείς εκτιμάται από την NASA ότι συνιστούν πιθανό κίνδυνο για τη Γη, καθώς βρίσκονται σε τροχιές κοντά σε αυτήν.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε τροχιές μικρότερη των 8.000.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Με διάμετρο μεγαλύτερη των 100 μέτρων, είναι ικανοί να διαπεράσουν την γήινη ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, μέχρι και την εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο αριθμός των 4.700 αποτελεί στατιστική εκτίμηση και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 1.500 αστεροειδείς. Όπως δήλωσε ο Λίντλεϊ Τζόνσον, επικεφαλής του προγράμματος παρατήρησης κοντινών αντικειμένων στη Γη «Θα απαιτηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες για να βρούμε όλους τους αστεροειδείς που αληθινά συνιστούν κίνδυνο πρόσκρουσης στη Γη και απειλούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά». Μελλοντικές επανδρωμένες η μη αποστολές, θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν ή και να προσεδαφιστούν σε τέτοιους αστεροειδείς για να τους μελετήσουν καλύτερα. Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση μίας ομάδας αστροναυτών της NASA γι' αυτό το σκοπό.

Μία άλλη μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, εκτιμά ότι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από πρόσκρουση αστεροειδούς στο μέλλον είναι οι εξής: ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όποια χώρα δεχόταν το πλήγμα ενός σχετικά μεγάλου αστεροειδούς, θα υφίστατο καταστροφικό πλήγμα και δύσκολα θα ανέκαμπτε στη συνέχεια.
.

....επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος