Back to Top

Γιατί παθαίνω λόξυγγα; Που οφείλεται;

Ο λόξυγγας οφείλει την ύπαρξη του στην ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος. 

Το διάφραγμα είναι ένας αναπνευστικός μυς που βρίσκεται ανάμεσα  στην κοιλιά και τον θώρακα. Παρόλο που η σύσπαση του διαφράγματος είναι ένα φαινόμενο, μπορεί να προέλθει από δυο διαφορετικές αιτίες: Από την σύσπαση του ίδιου του διαφράγματος ή από σύσπαση του φρενικού νεύρου (νεύρο που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει στο διάφραγμα) που οδηγεί αλυσιδωτά και στην σύσπαση του διαφράγματος.

Στο 80% των περιπτώσεων λόξυγγα, είναι η αριστερή πλευρά του διαφράγματος, αυτή που συσπάται.  Ο χαρακτηριστικός ήχος του λόξυγγα που παράγεται με κάθε σύσπαση, οφείλεται στον αέρα που αναπνέουμε: Με κάθε σύσπαση του διαφράγματος (εικόνα αριστερά) προκαλείται μια γρήγορη εισπνοή αέρα. Η γρήγορη εισπνοή αέρα προκαλεί  με την σειρά της απότομο κλείσιμο των φωνητικών χορδών. Τέλος, το απότομο κλείσιμο των φωνητικών χορδών παράγει τον αστείο ήχο του λόξυγγα.

Παρόλο που οι ιατροί είναι σε θέση να γνωρίζουν πιθανές αιτίες που προκαλούν τον λόξυγγα, δεν είναι ακόμα σε θέση να εστιάσουν στον ακριβή ρόλο που διαδραματίζει. Έτσι, ξέρουν ότι ο λόξυγγας μπορεί να προέλθει από βιαστικό φαγητό, αλκοόλ, έντονο γέλιο, υπερβολικό κάπνισμα κτλ., αλλά δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα για ποιον λόγο αυτοί οι συγκεκριμένοι παράγοντες δημιουργούν τον λόξυγγα και με πιο σκοπό. Το μέλλον όμως μας αφήνει το παράθυρο της γνώσης ανοιχτό...

.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος