Back to Top

Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο;

Ίχνη του ποδοσφαίρου βρίσκουμε στο «επίσκυρος» των Ελλήνων και το «harpostum» των Ρωμαίων.

Στο αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών βρίσκεται ένα ανάγλυφο (4ου αι. π.Χ.), που εικονίζει έναν έφηβο να παίζει μια σφαίρα πάνω στο πόδι του. Από ανασκαφές στη Σαμοθράκη προήλθε ένα ακόμα εύρημα: Μια μπάλα φτιαγμένη από ουροδόχο κύστη ζώου. Σε έναν τάφο του 3ου αι. π.Χ. βρέθηκε ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα μπάλας, το οποίο μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ευρήματα και μαρτυρίες για σφαιριστικά παιχνίδια υπάρχουν σε Κίνα, Αίγυπτο, Ιταλία, Νότια Αμερική κ.α. Μια σκληροπυρηνική άποψη αναφέρει, ότι και οι σαξονικοί λαοί έπαιζαν ένα είδος ποδοσφαίρου: Την περίοδο που τα βρετανικά νησιά ήταν πεδία μαχών μεταξύ των διαφόρων φυλών (Σαξόνων, Κελτών κ.α.), όταν μια σαξονική φυλή κέρδιζε μια μάχη, αποκεφάλιζε τον αντίπαλο φύλαρχο και έπαιζε ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας ως μπάλα το κομμένο κεφάλι!

Με τη σημερινή του μορφή το ποδόσφαιρο έχει πατρίδα του την Αγγλία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 14ο αιώνα. Θεωρήθηκε όμως βάρβαρο και απαγορεύτηκε. Το 1846 θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανονισμοί από τους φοιτητές του Cambridge, το 1855 επικράτησε ουσιαστικά, το 1862 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος, τον επόμενο χρόνο ιδρύθηκε η Αγγλική Ποδοσφαίρικη Ομοσπονδία και τα αμέσως επόμενα χρόνια ιδρύθηκαν ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι Αγγλικοί Σύλλογοι, που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε ποδόσφαιρο το 1909 από τους ναύτες του αγγλικού στόλου, που ναυλοχούσε στον Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο άρχισε να διαδίδεται σε όλη τη χώρα μας και ιδρύθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Το 1925 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), η οποία διεξάγει τους αγώνες κυπέλλου ανάμεσα στις τοπικές ενώσεις και παίρνει μέρος στους διεθνείς αγώνες.
.

Συντάκτρια: Ματίνα Χόβολου