Back to Top

Καύσιμα δημιουργημένα από καφέ

Ο καφές μπορεί να προσφέρει πολύτιμα καύσιμα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπαθ.

Ο άχρηστος αλεσμένος καφές που απομένει μετά την προετοιμασία του μυρωδάτου ροφήματος, μπορεί να μετατραπεί σε «πράσινα» βιοκαύσιμα για την κίνηση οχημάτων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι από περίπου 10 κιλά άχρηστου καφέ, μπορούν να παραχθούν 2 λίτρα βιοκαυσίμων.

Οι επιστήμονες,  «μουσκεύοντας» τον καφέ σε οργανικό διάλυμα, κατάφεραν να απομονώσουν έλαια τα οποία στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας ειδικής επεξεργασίας μετέτρεψαν σε βιοντίζελΔιαπιστώθηκε ότι το βιοντίζελ από καφέ, προσέφερε σταθερά επίπεδα επιδόσεων, αντίστοιχα με εκείνα του βιοντίζελ από καλλιέργειες. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ποικιλίες καφέ, διαθέτουν μια κοινή και ομοιόμορφη σύνθεση και παρόμοιες ιδιότητες, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συγκεκριμένα βιοντίζελ. 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους μάλιστα, οι ερευνητές δημιούργησαν βιοκαύσιμα από χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ, στην κανονική ή στην ντεκαφεϊνέ μορφή του, σε 20 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ο δρ Κρις Τσακ, μέλος της έρευνας αναφέρει ότι «τα έλαια που προκύπτουν από την επεξεργασία του άχρηστου αλεσμένου καφέ έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τις ύλες (ζωικά και φυτικά λίπη) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο άχρηστος καφές λοιπόν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο από το να καταλήγει στα σκουπίδια». 


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...