Back to Top

Το τηλέφωνο του ντους βλάπτει την υγεία

Τα τηλέφωνα των ντους ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που έγινε  στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Η.Π.Α.). Ακόμη κι αν το τηλέφωνο δεν φαίνεται βρώμικο, μπορεί να είναι πηγή επικίνδυνων μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα μας, καθώς σχεδόν ένα στα τρία φιλοξενεί υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου που προσβάλλει τους πνεύμονες. Η συγκέντρωση του συγκεκριμένου μικροβίου βρέθηκε να είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση  με το φυσιολογικό. 

Αυτό εξηγεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης των πνευμόνων στα άτομα εκείνα που κάνουν πολλά ντους. Σύμφωνα με την έρευνα, το νερό που εκτινάζεται από το ντους, διαχέει στον αέρα σταγόνες γεμάτες βακτήρια που εύκολα μπαίνουν στους πνεύμονες και μολύνουν ομάδες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα  (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες κτλ.).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, μόνιμο ξερόβηχα, δυσκολία αναπνοής, γενική αδυναμία κ.ά. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στα πλαστικά τηλέφωνα των ντους, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγονται μεταλλικά, που θεωρούνται περισσότερο ασφαλή. Οι επιστήμονες συνιστούν, συχνό καθάρισμα των τηλεφώνων των ντους, περιοδική αλλαγή, ενώ προσοχή χρειάζεται και στα κοινόχρηστα ντους, όπως σε πισίνες, γυμναστήρια κτλ.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...