Back to Top

Ο αρχαιότερος γαλαξίας του σύμπαντός μας

Εντοπίστηκε στα όρια του ορατού σύμπαντος, σε απόσταση 10,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. 

Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς οι αστρονόμοι πίστευαν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει γαλαξίας με τόσο καλοσχηματισμένους σπειροειδείς βραχίονες στην ταραχώδη πρώιμη ηλικία του σύμπαντος. Τότε, συγκρούονταν τα κοσμικά νέφη και τα αστρικά σώματα, γεγονός που δεν άφηνε εύκολα περιθώριο για συμμετρικές γαλαξιακές δομές. Στους σπειροειδής γαλαξίες εντάσσεται και ο δικός μας. 

Ο νέος γαλαξίας, ο οποίος ονομάστηκε ΒΧ442, παρατηρήθηκε στην κατεύθυνση του αστερισμού του Πήγασου, είναι αρκετά πιο απομακρυσμένος και κατά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερος, σε σχέση με τους έως τώρα σπειροειδείς γαλαξίες που έχουν ανακαλυφθεί. Σε τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος, οι αρχαίοι γαλαξίες έχουν συνήθως ακανόνιστα σχήματα και όχι συμμετρικά όπως τα σπειροειδή.

Ο ασυνήθιστος αυτός γαλαξίας, έχει  διάμετρο περίπου 50.000 ετών φωτός, σχεδόν τη μισή από το δικό μας, ενώ σημαντικό εύρημα είναι οι ενδείξεις για μία τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν το γεγονός ότι η εικόνα που έχουμε από τον συγκεκριμένο γαλαξία, είναι εκατομμυρίων ετών παλιά, υπάρχει η περίπτωση να μην έχει καταφέρει να διατηρήσει τους τρεις σπειροειδείς βραχίονές του. Είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει ήδη συγκρουστεί με έναν άλλο γείτονά του, σχηματίζοντας πια ένα νέο άμορφο ελλειπτικό γαλαξία.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...