Back to Top

Οι ευεργετικές ικανότητες του καρότου

Τα καρότα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που απελευθερώνονται με αργό ρυθμό στον οργανισμό, προσφέροντάς μας σταθερή ενέργεια.

Καθαρίζουν και τονώνουν το συκώτι μας που είναι το υπεύθυνο όργανο για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Συμβάλλουν έτσι στην βελτίωση της λειτουργίας όλων των σχετιζόμενων συστημάτων του οργανισμού. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C  και Β-καροτίνη, κάτι που τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα των τροφίμων ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Β-καροτίνη μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει και ενυδατώνει το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα και συμβάλει στην δημιουργία γερών δοντιών, μαλλιών οστών και νυχιών. Επίσης η Β- καροτίνη λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής. Τα καρότα θεωρείται ότι λειτουργούν ευεργετικά σε πλήθος παθήσεων όπως μολύνσεις του αναπνευστικού, προβλήματα πέψης και στομαχικά έλκη.
.
Για τις γυναίκες έχουν και επιπλέον οφέλη, καθώς βοηθούν στην βελτίωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Συμβάλλουν όμως και στην τόνωση της παραγωγής γάλακτος κατά την περίοδο της γαλουχίας (υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο).


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη