Back to Top

15χρονος έβαλε τα γυαλιά σε ιατρούς επιστήμονες

Ο νεαρός από το Μέριλαντ (Η.Π.Α.) δημιούργησε ένα τεστ πρόγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος, 168 φορές πιο γρήγορο και πολύ πιο οικονομικό από τα ήδη γνωστά.

Στον 15χρονο Αμερικάνο μαθητή Τζακ Αντράκα αρέσει το καγιάκ και το τηλεοπτικό σόου Glee. Στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του όμως, κάνει κάτι πολύ πιο ασυνήθιστο: Προηγμένη έρευνα σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εργαστήρια αντικαρκινικών ερευνών στον κόσμο.

Χάρη στην ερευνά του, κέρδισε το έπαθλο των 75.000 δολαρίων στο πλαίσιο της International Science and Engineering Fair, της μεγαλύτερη παγκοσμίως διοργάνωσης για τη μαθητική επιστημονική έρευνα. Έμπνευσή του αποτέλεσε το μάθημα της βιολογίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συνέλαβε την ιδέα. Σαν πηγές πληροφοριών χρησιμοποίησε γνωστές μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google) και δωρεάν επιστημονικές εργασίες, που βρήκε στο Διαδίκτυο.

Παρά τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα, η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιεί πολύ απλά υλικά μέσα. Το διαγνωστικό του τεστ, μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία της πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον καρκίνο ήδη από τα πρώιμα στάδια του. Χάρη σε αυτή την καινοτομία θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα του καρκίνου του παγκρέατος. Ο δεκαπεντάχρονος Αντράκα συνεχίζει την έρευνά του στο πανεπιστήμιο John Hopkins (από τα κορυφαία πανεπιστήμια ιατρικής στη Γη) στη Βαλτιμόρη, ενώ έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...