Back to Top

Ο αριθμός των πόλεων θα αυξάνεται συνεχώς

Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αστικοί οικισμοί, πρόκειται να τριπλασιαστεί έως το 2030.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίου Γιέηλ, Τέξας και Βοστώνης των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, ο κόσμος θα γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στην αστική επέκταση. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι πόλεις θα «καταπιούν» έως το 2030 μια έκταση εδάφους περίπου 1,2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν όσο η Νότια Αφρική).

Υπολογίζεται ότι η προσθήκη των νέων αστικών εκτάσεων που θα γίνονται κάθε ημέρα, θα ισοδυναμούν με την έκταση που καταλαμβάνουν 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μερικές αρνητικές συνέπειες της αστικής αυτής «έκρηξης», περιλαμβάνουν την οριστική εξαφάνιση περίπου 200 απειλούμενων ειδών, την αποψίλωση δασών και τη καταστροφή πολύτιμου πρασίνου. Επιπλέον, θα παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση σε ζήτηση  πρώτων υλών και ενέργειας, προκειμένου να υλοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε κατασκευές κτιρίων, υποδομές μεταφορών κ.α.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα περιορισμένο σε ένα μέρος ή σε μία χώρα, αλλά για μια ευρείας κλίμακας παγκόσμια τάση. Ζούμε πλέον στον αιώνα της πόλης», επεσήμανε η Κάρεν Σέτο, επικεφαλής των ερευνών. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, δεν θα γνωρίσουν όλες οι χώρες την ίδια ανάπτυξη των πόλεων τους. Σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες, θα υπάρξει από ελάχιστη έως καθόλου αστική επέκταση στο μέλλον.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...