Back to Top

«Έξυπνες» κουρτίνες εντοπίζουν διαρρήκτες

Ερευνητές στη Γερμανία δημιούργησαν ένα ύφασμα, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες εντοπισμού κίνησης. 

Το σύστημα αποτελείται από αισθητήρες και αγώγιμα νήματα που συνδέονται με έναν επεξεργαστή, ο οποίος υποδέχεται τα σήματα των αισθητήρων. Έτσι, τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από το ύφασμα αυτό (κουρτίνες, μουσαμάδες, καλύμματα κ.ά.), μπορούν να «διαπιστώνουν» αν κάποιος έχει εισέλθει παράνομα μέσα σε έναν χώρο και να ενεργοποιούν το συναγερμό.

Σε περίπτωση που κάποιος κουνήσει ή κόψει ένα κομμάτι του «έξυπνου» υφάσματος για να εισέλθει σε έναν χώρο, ο επεξεργαστής ενεργοποιεί το συναγερμό. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ύφασμα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά και «αόρατα» έναν χώρο, ενώ το κόστος παραγωγής του είναι πολύ χαμηλό. Λόγω της εύκολης χρήσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην κατασκευή κουρτινών, αλλά και στην κατασκευή μουσαμάδων για τις καρότσες των φορτηγών, σε θησαυροφυλάκια, σε μουσεία κ.α.


1 σχόλιο:

  1. Η κουρτίνα είναι το τελευταίο φράγμα που συναντάει όποιος θέλει να μπει σε ένα σπίτι από το παράθυρο, είτε είναι ο κλεφτης, είτε είναι ο ήλιος. Και η τεχνολογία έχει εστιάσει πολύ στις κουρτίνες . Κουρτίνες λοιπόν "έξυπνες" για τους διαρρήκτες, αλλά και φωτοβολταϊκές για τον ήλιο,που αποδίδουν το φως στο εσωτερικό τους όταν σκοτεινιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

γράψε το σχόλιό σου...