Back to Top

Επικίνδυνα για την υγεία τα καμένα φαγητά

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται, το καμένο φαγητό είναι και πολύ καρκινογόνο.

Όταν το φαγητό καίγεται, δημιουργείται στο εσωτερικό του μεγάλη συγκέντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδια (acrylamides). Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ. Όσο περισσότερο ψηθούν, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση.

Όσον αφορά το καμένο κρέας, παρόλο που δεν έχει υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνο για την υγεία. Όταν το κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνα. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται πολύ ώρα, κι ας μην φαίνονται καμένα.

Επειδή είναι αδύνατον η αποφυγή της κατανάλωσής τους, οι ερευνητές συνιστούν απλά να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος, ώστε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή των βλαβερών ουσιών. Ενδεικτικά, μπορούμε να ψήνουμε το τοστ λιγότερη ώρα, να αποφεύγουμε το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας, μιας και στο τηγάνι πολλές φορές "αρπάζουν" στις άκρες) κτλ.
.
.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...