Back to Top

Χαλί που καταλαβαίνει ποιος περπατά πάνω του


Ένα χαλί με ευαισθησίες, αλλά και με αστυνομικό δαιμόνιο κατασκεύασαν οι Βρετανοί.

Εφοδιασμένο με δίχτυ οπτικών ινών στο εσωτερικό του, το οποίο ανιχνεύει την κίνηση και την πίεση των πελμάτων σε αυτό, παρατηρεί τα βήματα αυτού που το πατά και αντιλαμβάνεται τις ανεπαίσθητες διαφορές στον τρόπο βαδίσματος του καθενός (π.χ. αν σέρνει τα βήματά του, αν προτιμά να στηρίζεται περισσότερο στο ένα πόδι).

Έτσι μπορεί να προβλέψει πότε αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα κινητικότητας σε έναν άνθρωπο. Το «έξυπνο» χαλί προορίζεται αρχικά για σπίτια (ιδίως ηλικιωμένων), νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα (γηροκομεία), ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, το σύστημα ανίχνευσης του χαλιού, θα μπορούσε να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να διαθέτει διαφορετικού τύπου αισθητήρες, οι οποίοι να μην ανιχνεύουν μόνο το βάδισμα, αλλά και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι λεκέδες ή η φωτιά.

Το χαλί θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συναγερμός κατά κλεφτών και άλλων ανεπιθύμητων εισβολέων σε έναν χώρο, καθώς σύμφωνα με την ερευνήτρια Πατρίτσια Σκάλι «θεωρητικά, θα μπορούσε να ξεχωρίσει τα βήματα των ανθρώπων και τα διαφορετικά παπούτσια που φοράνε». Το χαλί μάλιστα συνδέεται με ένα είδος συναγερμού για να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη. Οι ερευνητές μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το έξυπνο χαλί μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου.



...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...