Back to Top

Άνδρες και γυναίκες βλέπουν διαφορετικά

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μελέτη των ειδικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η αιτία γι' αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, βασίζεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα χρώματα ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος. Το πορτοκαλί χρώμα για παράδειγμα, φαντάζει πιο κοκκινωπό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ το γρασίδι λαμβάνει μια πιο κιτρινωπή απόχρωση στα μάτια των ανδρών.

Από τα πειράματα φάνηκε ότι οι άνδρες αδυνατούν να αντιληφθούν λεπτές διαφορές στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε. Μπορεί η απόκλιση να είναι ανεπαίσθητη, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι μάλλον πιο κατάλληλες για επαγγέλματα όπου η επιλογή του χρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πίσω από αυτή την ανδρική αδυναμία, κρύβεται ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός τους «διαβάζει» τα χρώματα λόγω της τεστοστερόνης. Η ανδρική ορμόνη ενδεχομένως επηρεάζει την επεξεργασία των πληροφοριών που καταγράφουν τα μάτια. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η όραση δεν αποτελεί τη μόνη αίσθηση που εμφανίζεται πιο δυνατή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη ακοή, γεύση και όσφρηση, συγκριτικά με τους άνδρες. Οι άνδρες ωστόσο φαίνεται ότι υπερέχουν στην ικανότητα εντοπισμού λεπτομερειών σε κινούμενες εικόνες, ένα χαρακτηριστικό το οποίο ενδεχομένως να οδήγησε τους άνδρες προγόνους μας στο κυνήγι ή αναπτύχθηκε κατά την ενασχόληση με αυτό.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...