Back to Top

Παπούτσια με ενσωματωμένο GPS

Έμπνευση τους αποτέλεσαν τα μαγικά παπούτσια της ηρωίδας από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ».

Ο Ντομινίκ Γουίλκοξ, ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία, που έχει πάρει μάστερ στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών της Αγγλίας, κατασκεύασε ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία διαθέτουν σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS). Δείχνουν στο κάτοχό τους τη σωστή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στο προορισμό του.

Ο χρήστης, το μόνο που έχει να κάνει είναι να χτυπήσει ελαφρά μεταξύ τους τα τακούνια προκειμένου να ενεργοποιήσει το GPS. Αμέσως, τα μικρά λαμπάκια τύπου LED που είναι ενσωματωμένα στα παπούτσια του, θα αρχίσουν να δείχνουν τη κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει. Τα παπούτσια συνδέονται με υπολογιστή (με καλώδιο USB) και έτσι κάθε φορά που θέλει ο κάτοχός τους να πάει κάπου μπορεί να «φορτώνει» στο μηχανισμό το χάρτη της περιοχής. 

Το σύστημα δείχνει επίσης, την πρόοδο της κίνησης αυτού που τα φοράει, αλλά και το πόσο κοντά βρίσκεται στο προορισμό του. Τα «έξυπνα» παπούτσια κοστίζουν 250 ευρώ και εκτός από την καλλιτεχνική τους διάσταση μπορεί να έχουν και πρακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, να τα φορούν άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ώστε να μη χάνονται στους δρόμους και να επιστρέφουν χωρίς δυσκολία στο σπίτι τους.



...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...