Back to Top

Άλμα από υψόμετρο 39 χιλιομέτρων

Ο αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρντερ (20.04.1969), πραγματοποίησε στις 14.10.2012 άλμα στο κενό από τη ζώνη της στρατόσφαιρας.

Ένα αερόστατο ανέλαβε να ανεβάσει τον Αυστριακό στα 39 χιλιόμετρα, ώστε να   μπορέσει να σπάσει τέσσερα ρεκόρ Guinness. Ο θάλαμος σταμάτησε αρχικά την άνοδό του λίγο πάνω από τα 37 χιλιόμετρα όπως ήταν σχεδιασμένο, όπου ο Μπάουμγκαρτνερ και οι τεχνικοί στο κέντρο ελέγχου ξεκίνησαν τον τελικό έλεγχο των συστημάτων πριν το άλμα.

Στη συνέχεια, ο θάλαμος άρχισε και πάλι να ανεβαίνει, φτάνοντας σε ύψος τα 39 χιλιόμετρα. Ακολούθησε σε δύο φάσεις η αποσυμπίεση του θαλάμου και η αντίστοιχη συμπίεση του αέρα μέσα στην διαστημική στολή του. Ο Felix Baumgartner βγήκε στο «μπαλκόνι» πάνω από τη Γη και ύστερα από μερικές κουβέντες πήδηξε στο κενό. Τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της πτώσης, λόγω της απουσίας πυκνού αέρα, το σώμα του περιστρεφόταν άγρια και στο κέντρο ελέγχου επικρατούσε σιωπή.

Μόλις ωστόσο μπόρεσε να ευθυγραμμίσει το σώμα του και να πει τα πρώτα λόγια, όλοι ξέσπασαν σε ιαχές. Η κάθοδός του προς το έδαφος ήταν στη συνέχεια η προβλεπόμενη, με το άνοιγμα του αλεξίπτωτου. Κατά την πτώση του, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε ύψος και διάρκεια από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, έσπασε και το φράγμα του ήχου, κάτι που δεν πέτυχε κανένας άλλος άνθρωπος στο παρελθόν χωρίς μηχανική υποβοήθηση.



...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...