Back to Top

Τι δεν γνωρίζεις για το φεγγάρι...

Στα πρώτα χρόνια της ζωής της, η Γη δεν είχε για δορυφόρο τη Σελήνη. 

Σύμφωνα με τις επικρατούσες επιστημονικές θεωρίες, αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένας πλανήτης-μετεωρίτης στο μέγεθος περίπου του πλανήτη Άρη, χτύπησε την επιφάνειά της Γης. Υπολείμματα της σύγκρουσης εκτοξεύθηκαν σε υψόμετρο 22.000 χιλιομέτρων, ενώθηκαν μεταξύ τους και έτσι δημιουργήθηκε η Σελήνη.

Η Σελήνη:
Έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Είναι συνομήλικη της Γης. Η ηλικία προέκυψε από τη μέτρηση των πετρωμάτων της.

Δεν είναι στρογγυλή. Έχει το σχήμα αυγού. Η «μύτη» του αυγού βλέπει κατευθείαν προς εσένα.

Απομακρύνεται κάθε χρόνο από τη Γη περίπου κατά 3,8 εκατοστά. Στην αρχή της ύπαρξής της, η Σελήνη φαινόταν στον ουρανό τρεις φορές μεγαλύτερη.

Περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ακριβώς 27.3 ημέρες. Η ταχύτητα περιστροφής της είναι 3.700 χιλιόμετρα την ώρα.

Λόγω της βαρυτικής της δύναμη προκαλεί στη Γη δυο είδη παλιρροιών στους ωκεανούς: Μια όταν τα νερά των ωκεανών «βλέπουν» τη Σελήνη, προκαλώντας εντονότερα φαινόμενα και μια όταν τα νερά βρίσκονται αντίθετα προς αυτήν, προκαλώντας ηπιότερα φαινόμενα.

Παρουσιάζει μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Η επιφάνεια της ψήνεται στους 117 βαθμούς Κελσίου για δυο εβδομάδες (η σεληνιακή ημέρα διαρκεί περίπου ένα μήνα). Αμέσως μετά ξεκινά η σεληνιακή νύχτα, όπου η θερμοκρασία πέφτει στους -169 βαθμούς.

Δεν έχει νερό. Τα πετρώματά της είναι εντελώς ξηρά. Το νερό που υπήρχε διέφυγε εξατμιζόμενο στο διάστημα, ελλείψει ατμόσφαιρας. Ωστόσο οι συγκρούσεις της με μετεωρίτες που διέθεταν νερό στα πετρώματά τους την έχουν «προικίσει» με δεξαμενές νερού σε περιοχές κοντά στους πόλους, που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου.

Δεν διαθέτει βουνά, λόφους ή οροσειρές. Το μόνο που διαθέτει είναι τεράστιες κοιλότητες (οι «ουλές» που φαίνονται από τη Γη), λόγω προσκρούσεων με αστεροειδείς.

Έχει σεισμική δραστηριότητα, καθώς τα μηχανήματα μέτρησης έχουν καταγράψει μικρούς σεισμούς στην επιφάνειά της.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...