Back to Top

Χαμηλό δείκτη ευφυΐας τα παιδιά των fast food

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και fast food, έχουν χαμηλότερο iQ σε σχέση με εκείνα που μεγαλώνουν με σπιτικό φαγητό. 

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη. Έτσι, ήδη στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος.

«Ό,τι τρώει ένα παιδί επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά οι μελέτες που γινόταν έως τώρα, επικεντρώνονταν στις επιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στον δείκτη νοημοσύνης και όχι στο είδος των γευμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σόφι φον Σταμ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Goldsmiths. Παρόμοια ευρήματα είχε και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους. Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, και αυτή με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...