Back to Top

Πλανήτης περιπλανιέται μόνος του στο διάστημα

Υπάρχουν πλανήτες που ταξιδεύουν μόνοι τους στο κρύο και αφιλόξενο διαστρικό κενό.

Οι πλανήτες αυτοί, δεν ανήκουν σε κάποιο πλανητικό σύστημα και ακολουθούν μια μοναχική ζωή κινούμενοι σε ελεύθερη τροχιά στο Διάστημα. Οι ειδικοί τους έχουν ονομάσει «άστεγους» πλανήτες, αλλά δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιον μέχρι πρόσφατα.

Διεθνής ομάδα ερευνητών όμως από την Γαλλία και τον Καναδά κατόρθωσαν να εντοπίσουν τον πρώτο ελεύθερο πλανήτη. Πρόκειται για τον CFBDSIR2149, ένα γιγάντιο πλανήτη με μέγεθος τέσσερις ως επτά φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Δία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο CFBDSIR2149 βρίσκεται σε βρεφική ηλικία αφού υπολογίζουν ότι είναι μόλις 50-120 εκατομμυρίων ετών. 

Απέχει από εμάς 100 έτη φωτός και έχει θερμοκρασία 400 βαθμών Κελσίου. Ο πλανήτης κινείται σε ελεύθερη τροχιά χωρίς καμία βαρυτική δύναμη να τον δεσμεύει. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο CFBDSIR2149 ήταν μέρος κάποιου πλανητικού συστήματος που άρχισε να δημιουργείται σε κάποιο άστρο, μέχρι που κάτι συνέβη κατά τη διαδικασία του σχηματισμού του και απομακρύνθηκε από την εστία του. Η ανακάλυψη αναμένεται να δώσει νέα πολύτιμα στοιχεία για τους άστεγους πλανήτες.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...