Back to Top

Πότε ανακαλύψαμε ότι η Γη είναι στρόγγυλη;

Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες είχαν εκφράσει πρώτοι την άποψη ότι η γη είναι στρόγγυλη.

Τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Έλληνας μαθηματικός Πυθαγόρας υποστήριξε πρώτος την συγκεκριμένη άποψη, αλλά λίγοι συμφώνησαν μαζί του. Τρεις αιώνες αργότερα, ο Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος είπε κι αυτός ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, με τα ίδια όμως αποτελέσματα.

Στην σφαιρικότητα της γης πίστευε και ο Αριστοτέλης, ο οποίος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα: Τοποθέτησε την γη στο κέντρο του γνωστού τότε κόσμου, με τα υπόλοιπα άστρα και πλανήτες να περιστρέφονται γύρω της. Ο Αστρονόμος Ερατοσθένης μέτρησε μάλιστα με αρκετή ακρίβεια την περίμετρο της. Κανείς δεν έδωσε σημασία ούτε σε αυτούς. 

Πάνω στις διδαχές του Αριστοτέλη βασίστηκε ο Έλληνες αστρονόμος Πτολεμαίος, ο οποίος τέσσερις αιώνες αργότερα (240 μ.Χ) δημιούργησε το πρώτο μοντέλο του ηλιακούς μας συστήματος έχοντας για κέντρο του σύμπαντος τη σφαιρική πλέον γη. Η άποψη του παραδόξως έγινε δεκτή και την πίστεψαν οι άνθρωποι για τα επόμενα σχεδόν 1500 χρόνια. 

Το 1514 όμως, ο Κοπέρνικος εξέφρασε την παράλογη για την εποχή ιδέα ότι ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και ότι η γη περιστρέφεται απλά γύρο του. Την ιδέα του, την επιβεβαίωσε το 1609 ο Γαλιλαίος και παρόλο που αρχικά η εκκλησία την απέρριψε, την έκανε τελικά μερικά χρόνια αργότερα αποδεκτή.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...