Back to Top

Οι γυναίκες «μυρίζουν» τα ανδρικά συναισθήματα

Μέσω οσμής του ανδρικού ιδρώτα, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίζουν μερικά συναισθήματα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου στην Ουτρέχτη (Ολλανδία), την έμφυτη αυτή ικανότητα την παρουσιάζουν μόνο οι γυναίκες. Στην αρχή του πειράματος, έβαλαν άνδρες να παρακολουθήσουν διαφορετικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές συλλέγοντας παράλληλα τον ιδρώτα τους.

Στη συνέχεια έδωσαν σε γυναίκες να μυρίσουν τον ιδρώτα τους και διαπίστωσαν πως οι αντιδράσεις που είχαν οι γυναίκες κατά την έκθεση στις οσμές, αποκάλυπταν συναισθήματα (π.χ. φόβος) που είχαν οι άνδρες όταν παρήγαν τον ιδρώτα. Το πρόσωπο των γυναικών που οσμίζονταν τον «φοβισμένο» ιδρώτα αποκτούσε φοβισμένες εκφράσεις, τα μάτια τους «έπαιζαν» νευρικά και άρχιζαν να βαριανασαίνουν. Στις «αποκρουστικές» οσμές οι εκφράσεις και οι κινήσεις του προσώπου των γυναικών εμφάνιζαν τα σημάδια αηδίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και ανιχνεύσιμα μέσω χημικών σημάτων. Ο μηχανισμός αναπτύχθηκε πιθανόν ως μια ασυνείδητη μορφή επικοινωνίας, όπου ο φόβος θα μπορούσε να μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους ως ένα σύστημα ειδοποίησης για την ύπαρξη άμεσου κινδύνου και η αηδία ως ένα σύστημα ειδοποίησης για την παρουσία επικίνδυνων ουσιών. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τα πειράματα για να διαπιστώσουν αν συναισθήματα που δεν συνδέονται άμεσα με την επιβίωση, όπως η χαρά ή ο θυμός, έχουν και αυτά μεταδοτικά χαρακτηριστικά.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...