Back to Top

Πώς προσανατολίζονται οι μέλισσες;

Δυο είναι οι επικρατούσες θεωρίες, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα καμία.

Όταν μια αποικία μελισσών διαιρείται, μόνο ελάχιστες μέλισσες γνωρίζουν το δρόμο για το νέο μελίσσι. Αυτές είναι οι λεγόμενες μέλισσες ανιχνευτές, οι οποίες οδηγούν την αποικία στο σωστό δρόμο. Ορισμένοι βιολόγοι θεωρούν ότι οι μέλισσες ανιχνευτές πετούν πολλές φορές μέσα από το σμήνος με μεγάλη ταχύτητα

Με τον τρόπο αυτό, υποδεικνύουν στις άλλες μέλισσες προς ποια κατεύθυνση βρίσκεται η νέα φωλιά. Άλλοι ερευνητές, πιστεύουν ότι οι ανιχνευτές πετούν μπροστά από το σμήνος και καθοδηγούν τις υπόλοιπες μέλισσες αφήνοντας πίσω τους στον αέρα ένα αρωματικό «ίχνος» από φερομόνες, τις οποίες απελευθερώνουν από έναν αδένα στο πίσω μέρος του σώματός τους.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Σίδνεϊ (Αυστραλία) και του Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ), δείχνει ότι μάλλον επιβεβαιώνεται η πρώτη θεωρία. Σε πειράματα όπου χρησιμοποιήθηκαν έως και 11.500 μέλισσες, οι επιστήμονες κάλυψαν με χρώμα τους αδένες φερομόνης των μελισσών, αποκλείοντας έτσι την έκλυση της αρωματικής ουσίας. Αποδείχθηκε ότι αυτές οι μέλισσες εύρισκαν τη φωλιά το ίδιο εύκολα και γρήγορα με τα δύο σμήνη ελέγχου του πειράματος. Η θεωρία ενισχύεται και από άλλες παρατηρήσεις, στις οποίες ορισμένες μέλισσες πετούσαν γρήγορα μέσα από το σμήνος.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


    0Comments

    Δημοσίευση σχολίου

    γράψε το σχόλιό σου...